perjantaina, lokakuuta 14, 2005

Reseptikilpailu

Kokeilunhaluinen kotikeittiömme haluaa kyltymättömästi uusia reseptejä, joten annammekin lukijoillemme haasteen:

Mikä on sinun herkkuruokasi tai ehdoton bravuurisi? Lähetä reseptisi osoitteeseen yrttiruukku(at)gmail.com tai tämän viestin kommenttilaatikkoon. Parhaan (eli siis itseämme eniten miellyttävän;) reseptin lähettäjälle lähtee joululahjaksi keittokirja, josta onnellinen voittaja voi ammentaa puolestaan ideoita omiin keitoksiinsa.

Reseptin ei tarvitse olla itse keksitty. Riittää kunhan sen avulla syntyvä ruoka on hyvää.

Kannattaa osallistua! Pastanjauhannalla ei ole kuitenkaan lukijoita mitenkään valtaisia määriä, mikä tarkoittaa sitä, ettei kilpailuakaan välttämättä liiemmin synny tai ainakaan taistelusta ei tule kovin veristä. ;)

(Lisäys: kilpailuaikaa on joulukuun alkuun asti. Yhteystietoja ehtii vaihtaa siinä vaiheessa, kun voittaja selviää.)

23 Comments:

At 17/10/05 14:52, Anonymous Anonyymi said...

Ahvenfileitä ja parsakaali-tuorejuustokastiketta puikulaperunoiden kera

Perataan tarpeellinen määrä ahvenia ja fileoidaan nahattomiksi fileiksi. Keitetään perkeistä kalalientä joko kastiketta varten tai tulevien kalakeittojen pohjaksi.

Kiehautetaan yhden keskikokoisen parsakaalen kukintoja vähässä vesimäärässä. Kukinnot saa keittää kunnolla pehmeiksi, tässä soosissa ei suvaita rapsakoita al dente -vihanneksia. Nostetaan parsakaalen kukinnot pois kattilasta, mutta lorautetaan sinne aluksi noin yksi desilitra juuri keitettyä kalalientä. Nestettä täytyy olla kattilassa aluksi melko vähän, jotta kastikkeesta ei tulisi liian löysää. Paksua soosia voi sitten jatkaa pikku lorauksilla kalalientä. Kipataan samaan kattilaan vielä Philadelphia-tuorejuustoa yksi rove. Lämmitetään soosia hiljalleen ja arvioidaan sen konsistenssi. Lisätään nestettä tai ollaan lisäämättä. Lopuksi lisätään pehmeät parsakaalen kukinnot ja maistetaan. Suolataan ja pippuroidaan, jos siltä tuntuu.

Keitetään puikulaperunat varovasti, jotta ne säilyvät ehjinä.

Paistetaan vehnäjauho-suola-seoksessa tai korppujauhoissa käännellyt ahvenfileet voi-öljy-seoksessa parahiksi sopiviksi.

 
At 17/10/05 22:25, Blogger Rosmariini said...

Nam, tuossapa haastetta muille kilpailijoille. :)

Olen itse tottunut näkemään ahvenfileitä vain dijon-sinapilla maustetussa kastikkeessa, joten tuo ohje vaikuttaa hyvinkin raikkaalta ja kiinnostavalta.

 
At 21/10/05 11:51, Anonymous Anonyymi said...

Hei ! Uusi innokas lukija haluaisi osallistua omalla muunnelmallaan curry-reseptistä : http://www.u-blog.net/maurelita/article/reseptit_shaikorma

Ihanat sivut, lueskelen vesi kielellä ja tein jopa maininnan omaan blogiini.

Terveiset sateisesta Pariisista !

 
At 21/10/05 12:37, Blogger Rosmariini said...

Intialaisen ruuan suuri ystävä kiittää ja kumartaa. Pitää testata reseptiä lähiviikkoina (samoin kuin tutustua blogiisi).

Hauska saada terveisiä Pariisista. Alkoikin saman tien tehdä mieli ihanaa rapeakuorista patonkia! Ja viiniä ja juustoja ja... ;)

 
At 25/10/05 22:11, Anonymous Anonyymi said...

Suklaa-aprikoosi pikkuleivät
n.60 kpl

250g voita
2 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
2 munaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
ripaus kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
7 dl vehnäjauhoja
150 g tummaa suklaata
n. 1 dl kuivattuja aprikooseja pilkottuna
0,75 dl mantelirouhetta

Sekoita pehmeän voin joukkoon sokerit. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon. Rouhi suklaa ja paloittele aprikoosi pieniksi kuutioiksi. Lisää suklaarouhe,paloitellut aprikoosit ja mantelirouhe taikinan joukkoon. Laita taikina jähmettymään puoleksi tunniksi.
Pyörittele taikinasta palloja ja laita ne leivinpaperin päälle ja paina hieman litteämmäksi. Paista uunin yläosassa 200 n.10 min. nam nam hyviä esim kaakkkaon kera!!!

 
At 25/10/05 23:56, Blogger Rosmariini said...

Kiinnostavaa. Toivottavasti onnistuu. En ole nimittäin itse mikään mestarileipuri. :) Mutta pakkohan noita on testata! Kiitos ohjeesta.

 
At 11/11/05 08:11, Blogger Kati Parppei said...

Tässäpä simppeli illanistujaisherkku aurajuuston ystäville. Itse olen tehnyt tätä myöhään illalla matkan päästä saapuville vieraille. Seuraksi käy vaikkapa peruspunaviini.

Kaura-aurajuustopiiras

Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
-> sekoitetaan
75 g pehmeää voita
-> nypitään sekaan
0,5 dl maitoa
-> lisätään lopuksi

Paistetaan pohjaa 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Täyte:
3 dl juustoraastetta
2 munaa
2 dl maitoa
1/2 dl vehnäjauhoja
-> sekoitetaan keskenään
100-150 g aurajuustoa (mieluummin enemmän kuin vähemmän)
-> murustellaan päälle

Kaadetaan täyte esipaistetulle pohjalle ja paistetaan edelleen n. 10 minuuttia, tai kunnes täyte hyytyy.

 
At 11/11/05 08:13, Blogger Kati Parppei said...

Lisäys: niin, pohja siis painellaan sellaiseen peruspiirasvuoan pohjalle ja reunoille, mikä lienee valveutuneelle lukijalle itsestään selvää ;).

 
At 11/11/05 08:59, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset ohjeesta! Pitääpä ryhtyä piiraan paistoon. Aurajuustoa kuluu tässä huushollissa piirakkaan varmasti maksimimäärä. ;)

 
At 14/11/05 09:16, Anonymous Anonyymi said...

Tässä tällainen, jolla olen monesti ruokkinut ystäviä ja kylänmiehiä.

Chili-kookos-kanakeitto

(monelle hengelle, ns. talkoo- elikkä muuttoruokaa)

2 isoa sipulia viipaleina
3 cm tuoretta, kuorittua inkivääriä silppuna
8 valkosipulinkynttä murskana
500 g broileria paloina
1 tl kanelia
2 tl chilijauhetta
2 rkl mietoa currytahnaa
2 tl jeeraa
2 tl mustapippuria
2 rkl kalakastiketta
(3-4 kaffirlimetinlehteä)
n. 400 g parsakaalia tai muita vihanneksia maun mukaan
1 litra kanalientä
400 g purkki kookosmaitoa
tuoretta korianteria

Paista sipulit ja inkivääri öljytilkassa. Lisää mausteet, paista hetki. Lisää kana ja paista kypsäksi. Lisää kanaliemi & vihannekset ja keitä miedolla lämmöllä n. puoli tuntia. Lopuksi lisää kookosmaito ja lämmitä. Koristele korianterilla. Keiton voi tarjota leivän kanssa tai sitten keitetyn riisin kanssa (= riisiä kulhoon ja keittoa päälle).

Jos keitto on liian sakeaa, lisää nesteen määrää. Tulisuusastetta voi nostaa silppuamalla mukaan tuoretta chiliä samaan aikaan kun lisää muut mausteet.

 
At 14/11/05 10:13, Blogger Rosmariini said...

Oi, kiitokset ohjeesta! Olet varmaan huomannutkin, että taannoin lähettämäsi pastasalaatin ohje on noussut täällä melkoiseen suosioon. :)

 
At 16/11/05 09:55, Blogger rahina said...

Oma bravuurini on hieman työläämpi mutta sitäkin palkitsevampi.
Punaviini-lammaspata:
Ensin pannulla paistetaan pekonia/silavaa että siihen saadaan rasvaa. Tämän jälkeen mukaan heitetään mehukkaita lampaan paloja, silputtu punasipuli ja valkosipulia. Näitä paistellaan suolaa varovasti lisäillen, kunnes lammaspalojen sivut ovat paistettu umpeen (lihan väriä saa silti näkyä). Samaan aikaan voi valmistella punaviiniä, eli lisää siihen pippuria ja hieman maissijauhoa ja ehkä tilkan vettä.
Kun lampaat ovat valmiita voi punaviiniseosta kaataa joukkoon niin että ne hukkuvat. Mukaan voi samalla heittää hillosipuleita, pilkottuja suolakurkkuja, sieniä, oliiveja, tms. Hella pienelle (niin ettei kiehu) ja pataa haudutellaan kannen alla, n. puolen tunnin välein nestettä lisäten. Keitoksen voi päästää loppuvaiheessa kohtuu kuivaksi.
Noin neljän tunnin kuluttua kun lammaspalat alkavat hajoilemaan, voi pyyhkiä kuolan suupieliltään ja laskea hellan lämpö minimiin ja panna perunat uuniin. Itse suosin rosmariiniperunoita valkosipulilla tai luuydin-valkosipuli-kermaperunoita: viipaloidut perunat pellille, päälle raastetaan valkosipulia, sitten suolaa ja pippuria. Muutama luu luuytimineen perunoiden päälle (n. viisi senttiä paksuja biittejä) ja kermaa kostukkeeksi.
Kun perunat ovat valmiita (nelisenkymmentä minuuttia) voi ruoan tarjota. Ruoan kanssa vahvaa punaviiniä.

 
At 16/11/05 18:29, Blogger Rosmariini said...

Punaviinissä mureaksi haudutettu liha on kyllä aina takuuhyvää. Hyvän lammaspadan resepti onkin itse asiassa ollut vähän hakusessa, että kiitokset vaan ohjeista!

 
At 17/11/05 08:56, Anonymous Anonyymi said...

Vieläkö ehtii osallistua? Ehdoton bravuurini syntyy ahvefileistä, vaikkei resepti olekaan omani:

Varaa neljälle hengelle 600 g ahvenfileitä. Poista fileistä keskiruoto ja asettele ne uunipellille. Mausta mustapippurilla. Pilko  n. 150 g siitakesieniä pieniksi kuutioiksi. Sekoita sienisilppuun desin verran murskattuja kapriksia, purkillinen smetanaa, puoli desiä raastettua parmesaania sekä silputtua ruohosipulia ja persiljaa. Yrttejä saa olla yhteensä vajaa desi. Lopuksi kaikkein tärkein: lisää sienitahnaan 2-3 ruokalusikallista karkeaa dijon-sinappia. Peitä kalafileet tahnalla ja grillaa 225-asteisen uunin yläosassa 5-10 minuuttia. Lisukkeeksi sopivat esimerkiksi röstiperunat ja vihreä salaatti.

Itse kokoamistani ja blogissa julkaisemistani resepteistä ehkä paras on "europyttipannu":

Lorauta pannuun oliiviöljyä ja ripottele joukkoon kuivattuja provencen yrttejä tai muita yrttejä mielesi mukaan. Lisää paketillinen maustamattomia broilerin filesuikaleita ja kääntele, kunnes ne saavat hieman väriä. Pilko joukkoon 1-2 porkkanaa, 1-2 valkosipulinkynttä ja puolikas tai kokonainen kelta- tai punasipuli. Mausta pippurilla; suolaakin saa ripsauttaa joukkoon, jos haluaa, mutta se ei ole välttämätöntä, koska muut aineet ovat suolaisia. Lisää muutama lusikallinen hapankaalia ja yksi paloiteltu bratwursti tai muu makkara. Kaada pannuun tilkka vettä (ja mielellään loraus valkoviiniä) ja anna hautua kypsäksi kannen alla. Tarjoa perunoiden, riisin tai miksei vaikka pastan kera. Vaikka tämä arkiruokaa onkin, ruokajuomaksi sopii tietenkin viini.

 
At 17/11/05 09:16, Blogger Rosmariini said...

Hyvin ehtii vielä. Tosin jos ohjeita satelee tätä tahtia, niin voittajan julkistus saattaa hieman lykkäytyä. Pastanjauhajien suosio on tainnut hieman kasvaa sen jälkeen, kun tuon kilpailun pistimme pystyyn. :)

Niin, ja kiitokset resepteistä, hyvältä kuulostaa! Mukavaa, että saa vähän vaihtelua peruskokkailuihin, kun ahveniakaan ei ole tullut tuolla tavalla koskaan laitettua. Ja pyttis on aina pop.

 
At 25/11/05 22:01, Anonymous Anonyymi said...

Aika jännä puolukkakakku

pohja:
300g tummia keksejä murskattuna (yleensä kaikki tummat keksit on täytekeksejä, joten dominoita ja täytteet pois)
100g voita

täyte:
2dl kuohukermaa
2dl maitorahkaa
1dl mangososetta (piltti)
1dl maustamatonta tuorejuustoa
2dl sokeria
1rkl vaniliinisokeria
8 liivatelehteä
0,5dl vaaleaa mehua

hyytelö:
5-6dl puolukoita
3dl vaaleaa mehua
1dl hyytelösokeria

Kakku on tarkoitus tehdä pyöreään irtopohjaiseen vuokaan. Vuuan pohjalle kannattaa pistää leivinpaperi niin kakun saa helpommin irti pohjasta

Voi sulatetaan ja sekoitetaan keksijauheeseen. Keksimurska painellaan vuuan pohjalle.

Kerma vatkataan vaahdoksi, sekoitetaan joukkoon maitorahka, mangosose, tuorejuusto ja sokerit. Liivatelehdet liotetaan ensin kylmässä vedessä, puristetaan kuiviksi ja liuotetaan kiehuvan kuumaan mehuun. Liemi sekoitetaan kermamönjään. Sitten täyte kaadetaan keksipohjalle ja pistetään kakku hyytymään jääkaappiin.

Kun se on hyytynyt, pannaan puolukat kakun päälle, tehdään mehusta ja hyytelösokerista hyytelöliemi ja kaadetaan se puolukoiden päälle. Lopuksi annetaan hyytyä jääkaapissa esimerkiksi yön yli.

---

Puolukoiden maku on ehkä parhaimmillaan tässä, kun niiden kirpeys hieman pehmenee kermaseoksen ansiosta. Ah.

 
At 26/11/05 10:41, Blogger Rosmariini said...

Vautsi, onpa oikeasti jännän kuuloinen kakku. Onneksi sattuu olemaan pakasteessa pari pussia puolukoita, niin ei muuta kuin testaamaan vaan!

 
At 27/11/05 17:19, Blogger Santeri Kyröhonka said...

Vaikka tämä saattaa uhata mainettani vakaumuksellisena lihansyöjänä ;-) niin osallistutaan nyt sitten kasvisruualla. Sopii myös vegaaneille.

Eli Helppoa helpompi parsakeitto

Laita iso, kannellinen kattilallinen suolattua vettä kiehumaan. Jos kattilaan ei saa kantta, tai hyvää korviketta, ei kannata jatkaa tekemistä. Kansi on oleellinen onnistumisen ehto!

Leikkaa parsan nuput irti. Itse käytän myös varret, jahka puumainen uloin osa on leikattu pois.

Laita parsat reilusti kiuheuvaan veteen, lisää hieman suolaa (usko pois, kannattaa!) ja kansi nopeasti kiinni. Keitä kunnes parast ovat kliseisen al dente (eli noin 3-4 minuuttia).

Kaada vesi pois, mutta säästä osa.

Soseuta parsat tehosekoittimessa osan keitinveden kanssa haluamasi paksuiseksi keitoksi, ja tarkista suolan ja pippurin tarve.

Juhlavampiin tilaisuuksiin tarjoa laakealta keittolautaselta, ja laita saksanpähkinänpuolikas tai kaksi lautasen pohjalle, päälle viipale tai kaksi hyvää vuohenjuustoa, ja kaada keitto ympärille. Hieman mustapippuria juuston päälle,ja ripottele hieman hyvää oliiviöljyä vielä päälle, ja annos on valmis.

Arkisempiin nautiskelu hetkiin kaada keitto mukiin ja käperry sohvalle hyvän kirjan kanssa. Tähänkin sopii pala juustoa mukin pohjalle.

Tärkeää keiton onnistumisessa on, että parsa saa suurimman osan suolasta jo keittämisen aikana. On myös hyvin tärkeää, että parsat keitetään kannen alla reilusti kiehuvassa vedessä nopeasti.

 
At 27/11/05 17:45, Blogger Rosmariini said...

Aah, parsakeittoa. Pitääpä katsella, josko vihannestiskillä olisi parsaa saatavilla.

 
At 19/8/08 14:24, Blogger Rosmariini said...

Tässä vielä yksi sähköpostiin saapunut osallistujaresepti, joka ei harmillisesti ehtinyt enää kisaan mukaan (kiitokset lähettäjälle!):

Punaviinikastike esim. grillatulle lihalle

1 pussi knorr punaviinikastike-aineksia
1 ½ dl vettä
2 dl kermaa
1-2 sipulia
suolaa

Sekoita punaviinikastike ainekset kylmään veteen, anna kiehua. Kun kastike rupeaa sakenemaan lisää kerma ja kun seos alkaa kiehua, pienennä lämpöä. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 min välillä sekoittaen. Lisää sipulimurska kastikkeeseen ja anna hautua noin 10 min. Lisää suolaa maun mukaan jonka jälkeen kastike on valmis.

 
At 16/12/08 19:59, Anonymous Anonyymi said...

Tässä pari meikäläisen pihvireseptiä jota kannatta kokeilla:

Eka on helppo joka sopii grillatulle lihalle ja on maustekastike.

1 tl chiliä (cayanne pippuria jauheena) varmista, että on todella tulista muuten ei korosta seuraavia tarvittavia mausteita

2 DL tryffelillä maustettua oliiviöljyä tai vaihtoehtoisesti saksanpähkinäöljyä. (Tryffelillä on käytännössä saman tyylinen maku saksanpähkinäöljyyn nähden, mutta selvästi miedompi) Makuasia on jos haluat vahvan pähkinän maun niin saksanpähkinäöljy ehdottomasti. Mietoon tryffeliöljy.

1 DL giniä (Beefeater on huippu)

2 laakerinlehteä (murskaa morttelissa kunnolla)

2 valkosipulin kynttä murskattuna (puristimella)

1 tl lusikka esim. pirkan viispippurimyllystä pippurisekoitusta. (jos ei saatavilla, niin tee itse jossa rosee pippuria ja maustepippuria enemmän muin viher-, valko-, ja mustapippuria.) Maustepippuri ja roseepippuri ja valkosipuli on yhdistelmänä huippuhieno.

1 tl kirveliä.

Sekoita kuivat aineet nesteisiin pikkuhiljaa jotta ei paakkuunnu. Tunti jääkaapissa jotta mausteet imeytyy öljyyn tasaisesti. (testattu monesti kun pippuri käyttäytyy kylmässä niin että, siihen imeytyy öljy paremmin)(väitellä voi siitäkin, mutta kokeilkaa ennenkuin ammutte minut.)


tätä kastiketta(tai) mausteyhdistettä ei tarvi lihaan paljon, mutta se on säilyvää huoneen lämmössä ja on sellaista sorttia jota voi käyttää niin kauan kuin kastiketta riittää.

toinen resepti on sellainen johon tarvitaan välikyljyksiä (mielellään paksuja siivuja ja sen valmistus etenee näin:

paista paksut (vähintään 2,5 senttiä mutta mieluummin lähemmäs viisisenttisiä) välikyljyksiä molemmilta puolilta noin 4 minuuttia paistolevyn täydellä teholla (Kuumuus takaa sen, että pinta tulee kovaksi ja rapeaksi)

lisää 2 dl kuohukermaa ja 1 dl sherryä (mielellään esim. williams & Hymbert 12 vuotista joka on maultaan oliivimainen ja pähkinäinen ja nimenomaan suolaisen tuntuinen sherry).

Lisää murskattua valkosipulia (1-2 kynttä PITÄMÄSI MAUN MUKAAN)

1 tl vihepippuria

1 tl chiliä

1 tl korianteria.

1/2 tl sokeria

Kun soosi kuplii niin se on valmis.

Tarjoilu lohkoperunoiden taii riisin kera sopii. (jos käytät riisiä, niin tarjoile ehdottomasti basmatiriisin kanssa)

 
At 18/11/09 21:55, Blogger Unknown said...

No nyt tulee sellainen itsekehitelty resepti, joka ei edusta mitään erityistä keittiötä mutta jota parempaa tutut eivät muista saaneensa Suomessa ravintolasta.

Onnistuu aina ellei ole poropeukalo. Reseptistä pitäminen edellyttää valkosipulin ja idän mausteiden rakastamista. Olkoon nimi vaikkapa...

PIIRAKAN PATA :)

Ruskista 400 g possunsuikaleita. Voit soveltaen vaikkapa viipaloita porsaankyljyksen. Mikä tahansa liha käy, kalkkuna on mautonta. Tofu käynee. Kalaa en kokeilisi.

Lyö päälle 1 tl inkivääriä,iso tl kanelia ja siltä väliltä mahdollisimman tulista karria. Voit kokeilla vaikka karritahnaa, tulipa tässä mieleeni. Sekoita hyvin.

Lisää mahdollisimman iso kokonainen valkosipuli toki kynittynä, sekoita hyvin. Sama kohtalo 3 isolle teelusikalliselle (ranskalaista) sinappia ja 2 purkille pyrettä.

Huuhtele mausteet irti pohjasta 0,75 desillä vettä. Viimeistele makuelämys eli tekosyy vetää mausteita 2 desillä kermaa, kerma-maitosekoituksella tai jos oot kuihutuslaarilla niin valakulla. Tai käytä kasvisrasvavalmisteita, ehkä fiksuin idea. En suosittele viiniä tai kurria koska tää ei oo laihduttajille tarkoitettu. Ne voi syödä styroksia eli riisikakkuja.

Melkein kaikkea voi soveltaa mutta pyhä kolminaisuus on kaneli-curry-inkivääri + valkosipuli. Sinapinkin voi jättää pois muttei mitään muuta.

Lopuksi anna muhia vähintään varttitunti.

Tarjoa minkä kanssa tahansa. Jasmiiniriisi menee hukkaan. Itse vedän parboiled pitkäjyväistä. Kokeile couccousia jos haluat tai vaikkapa hirssiä, täysjyväriisiä tai hei... riisiohra olis varmaan kiva tämän kanssa.

Pistäkääpä paremmaksi ;)

 
At 18/11/09 21:58, Blogger Unknown said...

Unohtu mainita että aperitiiviksi Carillo jääcedellä, ruokajuomaksi kylmä lager ja jälkiruoaksi joko kunnon känni tai kunnon pano.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails